top of page

Är det någon skillnad mellan rekrytering och headhunting - egentligen?

Är det verkligen någon skillnad mellan rekrytering och headhunting? Det är väl bara två olika begrepp för samma sak.

 

Den här frågan har jag fått ända sedan jag startade mitt första headhuntingföretag för ganska länge sen. Nu vill jag svara och förklara och var passar det bättre än här på Linkedin?

 

Ja! Det ÄR skillnad mellan headhunting och rekrytering. Så här är det:

 

Både rekrytering och headhunting ska leda till en anställning hos kunden så båda metoderna har ju samma mål. Men den främsta skillnaden är sökmetodiken, det vill säga hur man söker och hittar kandidater. Vilken metod du ska välja beror både på tjänstens svårighets- och kompetensgrad och hur attraktiv tjänsten och företaget är.

 

 Headhunting har en mer riktad och proaktiv process. Här görs en omfattande kartläggning av företag och kandidater. Hos oss handlar det om att söka upp och kontakta mellan 100 till 200 kandidater per uppdrag för att hitta exakt rätt personer. 

 

Headhunting passar bäst när det gäller högre befattningar och svårrekryterade roller. Till exempel ingenjörer, specialister och chefsbefattningar. De här personerna har redan attraktiva jobb och de kollar så gott som aldrig jobbannonser. 

 

Rekrytering är en mer generell och öppen process där kandidaterna lockas att själva söka jobb, ofta genom att företaget annonserar. Rekrytering passar bättre för tjänster som inte kräver en hög specialistkompetens.

 

Har du andra frågor? Hör gärna av dig.53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page