top of page

Tips till dig som söker jobb

Ett viktigt steg i rekryteringsprocessen är jobbintervjun. Rekryteraren får här möjlighet att ta del av ditt intresse för tjänsten, dina kvalifikationer och erfarenheter som gör att just du passar för rollen! Nedan delar vi med oss av våra bästa tips före, under och efter intervjun för att du ska göra så pass bra ifrån dig som möjligt.

 

Före jobbintervjun

 • Fundera.

Innan intervjun är det bra att ta en minut och fundera på om tjänsten är för dig. Vill du verkligen jobba på företaget och tror du att du, med din kompetens och erfarenhet, kan bidra till teamet? Det är ett viktigt första steg för att inte slösa varken din eller arbetsgivarens tid.

 • Skicka in CV till rekryterare eller arbetsgivare.

Det är viktigt att skicka in ditt CV till arbetsgivaren för att visa på din kompetens och erfarenhet innan intervjun. Vissa tjänster kräver vissa kvalifikationer, så ett uppdaterat CV säkerställer att du är en passande kandidat för jobbet.

 • Fokus på personligt brev.

Det personliga brevet är hur du pitchar dig själv till arbetsgivaren och ger en tydlig och koncis bild om vem du är och vad du kan bidra med. Ett träffsäkert och unikt personligt brev kan få dig att sticka ut ur mängden.

 • Läs på om företaget.

Kom till intervjun väl förberedd med kunskap om företagets olika tjänster, funktioner och värderingar. Att vara förberedd och påläst är likställt med ett tydligt intresse för tjänsten. Tänk ut några frågor du vill ställa din arbetsgivare om företaget och tjänsten på intervjun.


Under jobbintervjun


En arbetsgivare inleder ofta intervjun med att presentera sig själv, varpå du som arbetssökande får berätta om dig själv. Nedan följer våra tips för att ge ett bra intryck under intervjun.

 • Håll god ton och prata inte illa om tidigare arbetsgivare.

Alla gillar en trevlig person, så var noggrann med att hålla en god ton under hela intervjun. Låt arbetsgivaren tala till punkt och lyssna aktivt.

 • Alla i rummet är lika viktiga.

Det är inte ovanligt att flera personer intervjuar dig. Rikta dina svar mot alla i rummet, oberoende av vem som ställer frågan.

 • Ärlighet

Att vara öppen och ärlig kommer du långt med. Nervös? Det är inget fel att nämna det för din arbetsgivare, utan ger snarare ett intryck av självkännedom och uppriktighet. Tala långsamt, andas djupt, och ge tydliga och ärliga svar. Att överdriva dina kompetenser och vem du är lönar sig sällan på längre sikt.


Efter jobbintervjun


Följ upp intervjun efteråt för ett fortsatt visat intresse för tjänsten. Du kan använda dina erfarenheter och återkoppling från intervjun för framtida jobbsök.

 • Följ upp och tacka inför intervjun.

Ring upp arbetsgivaren någon dag efter intervjun och tacka. Visa att du är intresserad av tjänsten och att du är nöjd med mötet. Det är vanligt att rekryteringsprocessen tar tid, så se till att hålla dig uppdaterad om du inte får ett svar på utsatt tid.

 • Våga be om återkoppling.

Vi håller tummarna för dig och att du får jobbet! Skulle du mot all förmodan inte gå vidare i rekryteringsprocessen uppmuntrar vi dig att be om feedback från intervjun. Du är nu en erfarenhet rikare och kan använda det till din fördel på nästa arbetsintervju.

 

Evas tips!

 • Ring din framtida arbetsgivare efter att du skickat in ditt CV för att visa framfötterna och ett genuint intresse för tjänsten. Ge rekryteraren en bild och röst att applicera på ditt CV.

 • Har du inte hört något på utsagd tid? Ring igen.

 • Sälj in dig själv! Använd storytelling och var dig själv på intervjun, det kommer du långt med.

 • Var mån om att du verkligen vill ha jobbet. Slösa inte din egen eller din arbetsgivares tid genom att vara osäker innan intervjun. Sök en tjänst som du tror är givande för både dig och ditt nya team!
41 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page