top of page

Nytt år, Nytt jobb?

Årsskiftet ger utrymme för att stanna upp och reflektera, inte minst kring sin tjänst och arbetsplats. Upplever du att dina arbetsuppgifter inte utmanar dig lika mycket längre? Eller har du helt enkelt tröttnat på ditt jobb? Vi hjälper dig att identifiera om det är dags söka nytt!


Tolka varningssignalerna

Att känna sig trött och ointresserad av sitt arbete stundvis är helt normalt, men när den känslan uppgår till veckor eller månader så står något inte helt rätt till. Om du känner dig oinspirerad och likgiltig mot ditt jobb och dina arbetsuppgifter är det värt att överväga ett byte.


Lek med tanken och prata med nära och kära. Oftast kan vi få en helhetsbild när vi får höra av andra hur de uppfattar situationen. Det kan underlätta att ställa dig själv följande frågor för att avgöra om det är dags att söka nytt:

  • Lovar jag mig själv om och om igen att jag ska sluta, men aldrig gör det?

  • Är jag intresserad av att klättra karriärmässigt på min nuvarande arbetsplats?

  • Upplever jag att jag utvecklas och utmanas i min nuvarande tjänst?

  • Blir jag uppskattad för mitt arbete?

  • Gör jag mitt bästa på min arbetsplats eller underpresterar jag?

  • Drar jag mig för att gå till mitt jobb varje morgon och längtar till arbetsdagens slut?

Fundera på om det är något annat du drömmer om att göra. Vad skulle du vilja ha för arbetsuppgifter och hur långt vill du nå karriärmässigt, om du fick bestämma helt själv? Om din nuvarande tjänst inte tar dig närmre dina mål kan det vara klokt att börja kolla runt för att se vad som finns därute.


Prata med din chef

Innan du tar ett snabbt beslut och säger upp dig i all hast kan du med fördel skriva ner fördelar och nackdelar med din arbetsplats och situation. Berätta för din närmaste chef hur du mår och upplever dina arbetsuppgifter och lyssna på vad han eller hon har för svar. Med lite tur har din chef redan uppfattat ditt mående och är redo att hjälpa dig. Ibland finns lösningen internt genom en omplacering, alternativt en anpassning av dina arbetsuppgifter och nära kommunikation med chef och kollegor.


Kom ihåg att vara uppmärksam på hur din chef värderar dig på företaget, men inte minst hur du värderar dig själv. När du slutar att engagera dig i arbetet och avstår från att ta på dig ytterligare uppgifter eller projekt, då är det dags att fundera på om jobbet verkligen är rätt för dig.


Avsluta snyggt

När du har beslutat dig för att det är dags att gå vidare mot nya karriärmöjligheter är det viktigt att du avslutar din tjänst på ett professionellt och snyggt sätt. Tänk på att din nuvarande chef och kollegor kan komma att fungera som framtida referenser och du vill därmed lämna arbetsplatsen bra och konfliktfritt.


Vad händer nu?

Precis som att du bör reflektera över din nuvarande tjänst, så förlorar du inget på att fundera över vilka ambitioner du har för dig själv och ditt nästkommande jobb. Vad letar du efter hos en arbetsgivare och vad kännetecknar en bra och utmanande arbetsplats för dig? Fundera över vad du kan tillföra till ditt nya jobb och vilka kunskaper du vill utveckla vidare.


Det är ett stort steg att säga upp sig från sin tjänst och det kan kännas både obehagligt och riskabelt. Kom ihåg att det är nu du har chansen att ta dig ett steg närmre ditt drömjobb och hitta en tjänst som du verkligen brinner för. Var därför noggrann i ditt sökande och sikta högt!Teamet på Right On39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page